Bij Furnea Keukens koop je de mooiste keukens in de meest uiteenlopende stijlen. Je stelt zelf heel eenvoudig je keuken samen, eventueel met behulp van de adviseurs bij Furnea Keukens. Daarbij heb je ruime keuze uit verschillende opstellingen, apparatuur en materiaal. Nu je hebt geïnvesteerd in een nieuwe keuken, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Belangrijk onderdeel hierbij is het juiste onderhoud van de houten keukendelen en keukenbladen. Furnea Keukens vindt het heel belangrijk dat jij jarenlang geniet van een keuken in de beste staat. Daarom delen we hier graag enkele onderhoudstips om je keuken en het blad zo mooi te houden als je hem net kocht.

Houten keukendelen reinigen

Voor iedere keuken, ongeacht de stijl en het materiaal, geldt dat je nooit met agressieve schoonmaakmiddelen aan de slag gaat. Dit kan een keuken onherstelbaar beschadigen, waardoor jij de komende jaren herinnerd wordt aan die ene keer dat je het verkeerde schoonmaakproduct gebruikte. We geven je enkele basisvoorschriften om je houten keuken in goede staat te houden en op de juiste manier te reinigen:

Waar gekookt wordt, wordt geknoeid

Dat komt in de beste keukens voor en daar kan een keuken prima tegen. Wel is het belangrijk om direct het vuil te verwijderen wanneer je hebt geknoeid. Doe je dit snel genoeg, dan volstaat het vaak het oppervlak enkel te reinigen met lauwwarm water en een zachte vochtige doek. Om geen watervlekken en rare strepen achter te laten, wrijf je, wederom met een zachte en pluisvrije doek, de oppervlakken droog. Wil je toch een schoonmaakmiddel gebruiken, gebruik dan alleen in water oplosbare schoonmaakmiddelen of schoonmaakmiddelen die speciaal voor het reinigen van de keuken bedoeld zijn. Ga nooit aan de slag met agressieve schoonmaakmiddelen en gebruik ook zeker geen schuurmiddelen. Politoer, oplosmiddelen en was zijn uit den boze. Kijk ook goed naar het type doekje dat je gebruikt. Niet ieder microvezeldoekje is geschikt om te gebruiken. Een stoomreiniger mag absoluut niet gebruikt worden. Het hout van de frontjes kan hierdoor opzetten.

Gelakte houten keukens onderhouden

Heb je een keuken met gelakte fronten? Deze fronten worden beschermd met een robuuste en slijtvaste laklaag. Het is belangrijk een zachte en pluisvrije doek te gebruiken, waarbij een microvezeldoek ongeschikt is. Ook hierbij geldt weer dat je enkel in water oplosbare schoonmaakmiddelen gebruikt die geschikt zijn voor huishoudelijk gebruik. Agressieve en schurende middelen mogen absoluut niet worden gebruikt, evenals politoer, een stoomreiniger en glasreinigers. Spoel de doek tussentijds regelmatig goed af, zeker wanneer er mogelijk mineraal stof of metaaldeeltjes door de doek worden opgenomen. Je voorkomt hiermee microscopische kleine krasjes. Desondanks zullen deze gebruikssporen op de lange termijn niet worden voorkomen en leiden dan ook niet tot het recht op reclamatie.

Houten keukens en hitte

Zoals eerder vermeld, kan je geen stoomreiniger gebruiken op een houten keuken. Het hout zet dan uit. Dit geldt ook bij het openen van de vaatwasserVaatwasser. Wacht minimaal 20 minuten na het einde van het programma voor je de deur open doet. Stoom mag nooit condenseren op houten keukenmeubelen. Gebruik dan ook altijd de afzuigkap en let op bij het gebruik van andere apparaten waar stoom, warmte en/of water bij gebruikt wordt.

Verschillende soorten keukenbladen

Het keukenblad is de spreekwoordelijke kers op de taart. Het is behoorlijk bepalend voor de uitstraling van de keuken. Je maakt een keuze uit verschillende materialen:

Voor alle soorten keukenbladen geldt dat je nooit hete pannen direct op het aanrechtblad moet zetten. De materialen zijn dan wel hittebestendig, maar toch kan de hitte inbranden of eventueel vuil tussen blad en pan kan gaan aankoeken. Gebruik dan ook altijd een onderzetter op je aanrecht om de hete pan op te zetten. Ga ook nooit staan of zitten op het blad. Uiteindelijk zal het blad zwichten onder de plaatselijke druk en scheuren of barsten. We zullen het onderhoud per type keukenblad met je doornemen.

Graniet keukenblad

Graniet is een natuursteen dat altijd een uniek design heeft. Het is een heel stevig, stoot- en krasvast materiaal met een licht poreus oppervlak. Daarom is heel belangrijk om het intrekken van vet en kleurstoffen te voorkomen. Heb je geknoeid, verwijder de vlekken dan direct met een sopje en een zachte doek. Het gebruik van agressieve, bijtende middelen is uit den boze. Voor de dagelijkse reiniging gebruik je het best een sopje met vloeibare groene zeep met lanoline of lijnzaadolie. 

Hardnekkig vuil verwijder je met Cif (de variant zonder citroen) waarbij je een schuursponsje mag gebruiken. Naspoelen met schoon water is essentieel. Deze methode werkt ook bij ingetrokken kleurvlekken, zoals van rode wijn. Herhaal eventueel met onverdunde Cif, zonder citroen. 

Ingetrokken vet vlekken verwijder je met HG Natuursteen olie- & vetvlekken absorbeerder. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing voor gebruik. Dit geldt ook voor het verwijderen van kalkaanslag met HG Natuursteen cement- & kalksluier verwijderaar.

Marmer keukenblad

Marmer is een gemetamorfoseerd kalkzandsteen met een bijzonder luxe uitstraling. Het is dan ook een zeer populair gesteente voor het interieur, en van paleizen tot beeldhouwwerken. Ook voor keukenbladen is het een geliefd materiaal. Er zijn verschillende kleuren marmer verkrijgbaar, allen met de welbekende aderen.

Het is belangrijk marmer te impregneren om het te beschermen tegen vocht, vet en vuil. Iets waar een marmer keukenblad niet tegen kan is zuren. Gebruik dan ook nooit middelen met een lage pH-waarde. Ook ontvetters met een hoge pH-waarde zijn uit den boze. Gebruik alleen producten met een pH-waarde tussen de 5 en 7, de zogenaamd pH-neutrale middelen.

Composiet keukenbladen

Een composiet keukenblad is gemaakt van zand en graniet, polyesterhars en kleurpigmenten. Het is een veel gekozen materiaal voor in de keuken en is in verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar. Ook voor deze bladen geldt dat je moet voorkomen dat het in aanraking komt met agressieve, zure en bijtende middelen. Voor de dagelijkse reiniging is een sopje met allesreiniger of Cif zonder citroen prima. Spoel altijd met schoon water na.

Ernstige en hardnekkige vervuiling verwijder je het best met Cif zonder citroen, eventueel onverdund. Je mag een schuursponsje gebruiken. Spoel altijd na met voldoende schoon water.

Artego Zwarte keuken | Furneakeukens.nl

Keramiek/Dekton keukenbladen

Keramiek is een mengsel van klei, porselein, kleurstoffen en keramische bindmiddelen dat onder hoge druk gebakken wordt. Ook hierbij zijn weer diverse kleuren en varianten mogelijk. Keramiek is harder dan composiet en vaak ook wat duurder. Het onderhoud staat wel gelijk aan dat van een composiet keukenblad. Voor dagelijkse reiniging volstaat een sopje met allesreiniger of Cif zonder citroen. Spoel altijd na met schoon water. Ernstige en hardnekkige vervuiling reinig je met Cif zonder citroen, eventueel onverdund en met de ruwe kant van een schuursponsje.

Keukens kopen bij Furnea Keukens

Voor de mooiste keukens, keukenbladen en apparatuur bent u bij Furnea Keukens aan het juiste adres. U heeft ruim keuze uit diverse merken en stijlen om het u makkelijker te maken de keuken van uw dromen samen te stellen. Kom langs in de keukenshowroom om alle mogelijkheden te bekijken en u te laten adviseren door een van onze gespecialiseerde keukenadviseurs.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date.
Laat je inspireren
Inspiratimagazine
Plan een afspraak