Er zijn verschillende bronnen om op te koken en inductie is daar een van. Met inductie kies je zelfs voor slimmer koken. Maar wat is inductie nu eigenlijk en waarom zou je op een inductie kookplaat gaan koken? Alles wat je hierover wilt weten, lees je in dit blog.

Wat is een inductie kookplaat

Waar bij bijvoorbeeld elektrisch koken en koken op gas er een warmtebron onder de pan zit, is het bij inductie niet de plaat die warm wordt, maar de pan zelf. Bij inductie koken ontstaat er een magnetisch veld, door het opwerken van inductiestroom in de bodem van de pan, wat ervoor zorgt dat de pan en niet de kookplaat wordt verwarmd.

Waarom een inductie kookplaat

Een inductie kookplaat is in de eerste plaats een veilige en verantwoorde manier om te koken: de pan wordt heet, de kookplaat niet. Inductie kookplaten worden steeds meer verkocht en dan niet alleen vanwege de veiligheid. Duurzaamheid staat bij steeds meer mensen hoog op het prioriteitenlijstje. Daarnaast zet de overheid alles op alles om het gebruik van gas te ontmoedigen en in de toekomst alle woningen volledig gasvrij te maken. De enige plaats waar er sprake is van warmteoverdracht, is de plaats waar de pan staat. Dit komt door het eerder genoemde magnetische veld dat er gecreëerd wordt. Dat is dan ook de reden waarom je speciale pannen nodig hebt voor koken op inductie. Omdat er alleen op dat deel van de kookplaat verwarmd wordt, is er sprake van een hoog rendement. Dit rendement is zelfs hoger dan bij keramische kookplaten.

inductie kookplaat

Veilig in huis met inductie

Koken op inductie is van alle warmtebronnen waarop gekookt kan worden wel de veiligste methode. De pan en de kookplaat hebben een wisselwerking. Zonder pan is er geen warmte en dus kan er niets gebeuren wanneer je vergeet de kookplaat uit te doen. Daarnaast is een inductiekookplaat vrijwel direct afgekoeld na het verwijderen van de pan. Inductie past ook perfect bij ergonomisch wonen doordat er geen opstaande randen zijn. Hierdoor kunnen je armen ontspannen tijdens het koken.

Slimmer koken

Slimmer koken is bijzonder eenvoudig met flexibele inductie. Standaard staan er cirkels gemarkeerd op de inductiekookplaat. Dit is de aangewezen plaats om de pannen op te zetten. Doe je dit niet, dan zal er geen magnetisch veld opgewekt worden waarmee je pan verwarmd wordt. Met flexibele inductie maak je gebruik van flexibele kookzones. Hierdoor kun je de inductiekookplaat precies zo indelen als je zelf wilt. Ideaal voor het gebruik van grote pannen en braadsledes. Ook hier wordt weer alleen dat deel gebruikt waar een pan staat en dus geen energieverspilling. Bij Furnea keukens koop je ook een inductiekookplaat met afzuiging. Hierdoor worden dampen en luchtjes via de kookplaat worden weggezogen. Hierdoor heb je geen afzuigkap meer nodig.

Een inductiekookplaat kopen bij Furnea keukens

Een kookplaat kopen doe je bij Furnea keukens. We hebben een ruime keukens showroom waar je de meest uiteenlopende items kunt bekijken. We voorzien je graag waar nodig van advies. We verzorgen de montage van complete keukens en kunnen je voorzien van een 3D ontwerp voor een realistisch beeld van de beoogde situatie. Je krijgt standaard 10 jaar garantie op je nieuwe keuken en bovendien krijg je de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Kies je voor een nieuwe keuken en/of toebehoren, dan kies je natuurlijk voor Furnea keukens!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date.
Laat je inspireren
Inspiratimagazine
Plan een afspraak